Sunday, 16 February 2014

Iepure cu tăiţei - #2

Am gătit iepure. Probabil ştiţi - carnea de iepure are foarte puţin colesterol şi foarte puţină sare, de aceea este foarte sănătoasă. Eu am avut iepurele de acasă, nu vânat. În cazul în care veţi da peste un iepure, mai jos o reţetă pentru cum să-l gătiţi. Am porţionat iepurele. Fiind mare, am gătit doar jumătate din el.Pentru această reţetă am folosit aceeaşi oală din ceramică. Pentru cei care nu ştiu, este foarte important să nu spălaţi această oală cu detergenţi, iar după cum am zis şi în reţeta #1 oala trebuie să stea aproximativ 20 minute umplută cu apă înainte de a fi folosită. 

După ce am porţionat iepurele, am pus peste carne cimbru, sare, piper negru măcinat si  1 ceapă verde (sau mai bine praz, dar asta vara, când se găseşte mai uşor), apoi l-am lăsat cam jumătate de oră. Nu vreau să exagerez cu condimentele atunci când vine vorba de iepure. Cât mai simplu.Apoi  iau carnea, lăsând ceapa la o parte, si o prajesc aproximativ 5 minute pe o parte şi 5 minute pe cealaltă pe tigaie.   Las ceapa la o parte, pentru ca dacă aş prăji cu tot cu ceapă, aceasta din urma s-ar arde. Fără ceapă carnea se va rumeni si va avea o coajă crocantă şi colorată. Tai restul de ceapă verde si încă vreo 2-3 cepe albe. Ceapa este foarte bună in această mâncare, cu cât mai multă, cu atât mai bine. O rumenim pe tigaie. Adăugăm puţină sare.După ce s-a rumenit iepurele, ung oala cu 3-4 linguri de ulei şi aşez bucăţile de carne, iar peste ele torn ceapa prăjită cu tot cu uleiul în care a fost prăjită.Torn un pahar de apă, pun capacul peste oală şi o bag la cuptor, la o temperatură minimă (170 grade), astfel încât carnea să se încălzească treptat, odată cu oala. Carnea va trebui să stea aproximativ o oră şi jumătate, după care scot oala din cuptor, şi adaug 4 linguri de smântână şi ciuperci champignon brune - nu foarte multe, cam 5-6. Ciupercile ţin de preferinţe, eu de exemplu, data viitoare când o să gătesc iepure, nu aş mai pune ciuperci, mi se pare că alterează aroma bună a sosului, dar puteţi încerca.


Ciupercile le spăl înainte şi le presor cu un pic de sare şi cu câţiva stropi de lămâie, apoi le adaug peste carne. 

Amestec cu o lingură tot, astfel încât smântâna să ajungă peste tot.Voi mai lăsa oala aproximativ încă o ora la cuptor. 

Între timp fierb nişte tăiţei (sau tagliatelle). În apa pentru fiert tăiţei trebuie să adaugi cam o lingura două de sare. Dacă apa nu e suficient de sărată, tăiţeii nu vor avea nici un gust. Scurge tăiţeii, pune niste unt peste ei. Nu există prea mult unt.
Iepurele va fi gata atunci când poţi să infigi furculiţa cu uşurinţă în carne, şi mai bine este atunci când carnea se ia uşor de pe os. Menţionez că această mâncare nu trebuie gătită în grabă, poate să stea la cuptor şi 2 şi 3 ore, la foc mic.Peste tăiţei toarnă sosul cu ceapă din oală, atâta cât vrei şi nişte ciuperci. Nu uita de carne. Poţi asezona totul cu nişte verdeaţă, poate fi pătrunjel, poate fi mărar, poate fi ceapă verde, ce preferi.

Poftă mare! După un aşa fel de mâncare, recomand odihnă. 

2 comments: