Sunday, 16 February 2014

Pulpă de raţă cu varză roşie #1

Am gătit azi pulpă de raţă cu varză roşie. Produsul finit arată aşa, iar pentru cei care vor să ştie cum se face, am să împărtăşesc.Ai nevoie de pulpe de raţă si de varză roşie. Cumpără atâtea câte vrei. Eu am cumpărat 4 pulpe si 2 verze de mărime medie. Dacă nu eşti suficient de norocos încât să ai casă la ţară unde să creşti raţe, te poţi mulţumi cu pulpe cumpărate din piaţa Obor.

Spală pulpele de raţă. Apoi aşează-le într-un vas adânc.


Mărunţeşte vreo 7-8 cuişoare si vreo 5 boabe de ienibahar. Cuişoarele au o aromă dulce amăruie, care se risipeşte în bucătărie după ce le mărunţiţi, de aceea este bine să cumpăraţi cuişoare întregi şi să le zdrobiţi înainte de a le folosi. Ienibaharul arată ca piperul, doar că este mai mare. Aroma ienibaharului s aseamănă cu cuişoarele, tocmai de aceea este numit "piper cu aromă de cuişoare".
La acest amestec mai adaug un pic de sare si iau intr-o mână pulpa şi în cealaltă condimentele şi le îmbin.Adaug câţiva stropi de sos worchester si acopăr vasul cu un capac şi îl las să stea cam jumătate de oră. De fapt, cu cât mai mult stau pulpele in mirodenii, cu atât mai bine.

Tai mărunt varza, apoi  pun puţin ulei si nişte sare si amestec.

Tai 2 cepe mari si adaug peste ea 2 linguriţe mici de zahăr.În oala de lut adaug 2 linguri de ulei. Dacă nu ai mai gătit in oala de lut sau, cum i se mai zice, oală de ceramică, trebuie să ştii că trebuie să stea umplută cu apă cam 20 minute inainte de a fi folosită. Oala de lut se găseşte la piaţă sau la târguri tradiţionale. Costă cam 30-40 lei, depinzând de mărime.
Pulpele de raţă au, de obicei, grăsime sub piele, deci nu e nevoie să exagerezi cu uleiul. Pune un strat de varză, un strat de ceapă, apoi cele 2 pulpe. Dacă ai 4 sau mai multe pulpe, mai pune un strat de varză, apoi ceapă şi pulpele deasupra.După ce ai terminat, ia un baton de scorţişoară si adânceşte-l în tot acest amestec.Îi va da verzei si pulpelor o aromă dulceagă, iar după ce e totul gata, va trebui să scoţi scorţişoara din oală şi să o arunci. Pune capacul şi lasă-l la cuptor 3 ore la 170 grade.

După 3 ore pune pulpa lângă varză, iar peste pune o lingură de sirop de vişine şi nişte vişine. Eu aveam la borcan de la mama vişine în sirop. Dacă nu ai sirop de vişine, nu e necesar, vişinele sunt mai degrabă pentru decor aici.

Poftă mare!
După aşa un fel de mâncare recomand nişte dans.

No comments:

Post a Comment