Sunday, 23 February 2014

Tort rusesc "Cметанник" - #3

Există o legendă despre acest tort. Se spune că impăratul Alexandru al II-lea al Rusiei a intrat în bucătărie, unde a văzut o oală mare de smântână. Atunci l-a întrebat pe bucătar ce-o să facă cu atâta smântână, iar acesta, ruşinat, n-a ştiut ce să-i răspundă. Atunci Alexandru i-a poruncit să facă un desert din el. Bucătarul a trebuit  să inventeze un tort cu smântână, pe care l-a numit Сметанник (Smetannik). Denumirea vine de la rusescul "сметана", în traducere "smântână".

Din păcate nu există reţeta originală pentru acest tort, iar fiecare gospodină îl face după o reţetă adaptată după gust. În copilărie acest tort era gătit de o rudă de-a mea, care făcea blaturile foarte subţiri, peste care punea cremă din smântână, mereu prea puţină pentru gusturile copiilor.

Eu am luat reţeta chiar de la mămica mea şi mi-a plăcut foarte mult cum a ieşit.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:
2 ouă, preferabil de ţară, care să fie galbene şi să dea o culoare galbenă natural blaturilor.
1 kg smântână 20%
100 ml lapte
2 linguri mari de miere
400 gr de zahăr
50 gr de unt
600 gr de făină
1 lingură mică de bicarbonat de sodiu
1 lingură oţet
2 pliculeţe de zahăr vanilat
200 gr de nuci

Ca să pregătiţi aluatul pentru blaturi puneţi cele 2 ouă şi 200 gr zahăr intr-un vas şi mixaţi.

Adăugaţi 1 pliculeţ de zahăr vanilat peste acest amestec si mixaţi.


Adăugaţi laptele şi apoi mierea.şi iar mixaţi:


Topiţi untul într-un vas, apoi lăsaţi să se răcească, după care adăugăm peste compoziţia de mai sus şi iarăşi amestecăm.


Vom folosi baine marie,  adică baia de abur. Această metodă se foloseşte foarte des la pregătirea deserturilor, cremelor şi nu numai. Poţi folosi un vas cu apă peste care pui vasul cu amestec şi laşi aburii să încălzească vasul cel mai de sus. Totul este la foc mediu. Amestecăm cu o lingură din când în când, ca să nu se lipească compoziţia de fundul vasului.


Compoziţia nu trebuie să ajungă la fiebere, când începe să  facă o spumă deasupra, luăm vasul de la aburi şi-l lăsăm să se răcească.


După ce s-a răcit, a venit rândul făinii.


şi a bicarbonatului. Bicarbonatul se va stinge cu lămâie sau oţet. Eu am folosit suc de lămâie, pentru că n-aveam oţet.


Adăugăm totul peste amestecul care s-a răcit.


Amestecăm totul foarte bine, putem folosi o lingură sau chiar mâinile. Aluatul s-ar putea să mai aibă nevoie de făină ca să nu fie lipicios, aşa că puteţi să mai adăugaţi.


După ce e gata aluatul, îl împărţim în bucăţi mici.


şi le aşezăm pe un tocător sau pe masă, peste care mai întâi punem nişte făină, ca să nu se lipească.Luaţi o bucată de aluat şi întindeţi cu făcăleţul. Ca să nu se lipească aluatul de masă puneţi iarăşi făină. Dacă aluatul este prea moale, adăugaţi făină şi frământaţi-l în mână până când devine uşor de întins. Ca să iasă un tort rotund, va trebui să potriviţi aceeaşi mărime pentru fiecare blat, puteţi folosi forma în care veţi pune tortul sau puteţi tăia pur şi simplu marginile ca să fie rotund.Trebuie să întindeţi aluatul foarte subţire. Aveţi grijă să aibă aceeaşi grosime pe toată suprafaţa blatului, ca să evitaţi coacerea mai puternică în unele părţi decât în altele.

Apoi acest blat se pune pe o tavă peste care punem hârtie de copt şi ungem cu un strop de ulei. Ca să punem mai uşor blatul pe tavă, punem o margine a blatului peste marginea opusă.


iar când punem blatul pe tavă, să desprindem marginea de deasupra şi se întinde, astfel încât acesta să revină la forma iniţială.


Luăm o furculiţă şi împungem cu ea aluatul. Asta pentru că în timpul coacerii aluatul o să crească şi va forma nişte bule şi deci va avea o formă neregulată şi nu vrem asta.


Blatul va sta la cuptor 5, maxim 10 minute la 170 grade. Fiind subţire se va coace foarte repede, deci va trebui să urmăriţi să nu se ardă. Culoarea ideală e una aurie.


După ce aţi terminat de copt blaturile, puteţi face crema. Foarte simplu. Într-un vas se pune 1 kg smântână şi 200 gr de zahăr. Pentru aromă punem 1 pliculeţ de vanilie şi nişte coajă de lămâie rasă.


Apoi mixăm până se topeşte zahărul. Nu exageraţi cu zahărul în cremă, pentru că blaturile au deja zahăr şi miere. Tortul nu trebuie să fie prea dulce, altfel e greţos. Va trebui să folosiţi smântână cu grăsime de 20% sau smântână de ţară, care e grasă. Eu am adăugat şi o lingură mare de smântână de 12% grăsime şi a ieşit foarte bine. Puteţi folosi frişcă lichidă, dar atunci n-o să mai fie tort cu cremă de smântână, ci tort cu frişcă, şi n-o să mai aibă acelaşi gust şi o să-şi piardă din autentic.Urmează să ungem blatul cu crema de smântână. Pe o suprafaţă netedă punem un blat, apoi îl ungem cu crema de smântână. Iar punem un blat, apoi ungem cu cremă. Eu am pus doar 6 blaturi, chiar dacă din tot aluatul mi-au ieşit 9 blaturi. Depinde cât de înalt vreţi să fie tortul.


După ce am terminat, luăm nucile, le punem pe un tocător şi le vom strivi cu făcăleţul foarte, foarte mărunt.


Cu nucile decorăm tortul deasupra, dar şi pe margini. Va arăta cam aşa:După ce a fost uns şi decorat, tortul va trebui să stea aproximativ 2 ore la frigider, astfel încât să se întărească crema.


După cum se vede în imaginea de mai jos, blaturile sunt subţiri. Crema va pătrunde blaturile crocante, dar nu le va înmuia, încât să devină un terci. Dacă puneţi prea multă cremă tortul va deveni prea moale şi nu ăsta e rezulatul de care avem nevoie.Se va servi cu ceai negru. După o porţie de tort recomand...încă o porţie!


Iar domnişoarelor care ţin la siluetă..nu le recomand.

Să gătim cu gust!

No comments:

Post a Comment