Tuesday, 4 March 2014

Baniţă - #4

Baniţa este o plăcintă cu brânză sărată cu specific bulgăresc. Nu ştiu în Bulgaria cum se face, dar eu am reţeta de la mătuşa mea din Transnistria. Pentru o baniţă avem nevoie de foi fine de plăcintă, care se găsesc la magazin, 500 gr de brânză proaspată de vaci sau telemea (care e puţin sărată) sau jumătate brânză proaspătă şi jumătate telemea, 4 ouă, 100 gr de unt şi 200 grame de smântână. Baniţa se face în 15 minute şi se coace în aproximativ 30 minute, deci durează foarte puţin.

Acestea sunt foile de plăcintă pe care le întindem pe masă, aşa cum sunt ele scoase din ambalaj - una peste alta. Pentru o plăcintă de mărime medie e nevoie de 6 foi. Restul de foi le puteţi păstra la congelator.


Topim untul, exact ca în reţeta cu numărul 3. Folosiţi o perie cu care să ungeţi o foaie de plăcintă cu untul topit, pe care o veţi da la o parte, după care ungeţi si următoarea foaie. Apoi puneţi prima foaie dată la o parte peste a doua foaie. Nu trebuie să o întoarceţi.

Astfel se va forma o singură foaie mai groasă, compusă din 2 foi mai subţiri, iar între ele - unt!

Adăugaţi 2 ouă în brânză şi amestecaţi bine într-un vas. Adăugaţi sare după gust. Dacă folosiţi telemea, care oricum e sărată, evident trebuie să puneţi mai puţină sare. După ce uniţi foile, adăugaţi brânza peste ele, pe toată suprafaţa foii.


Apoi luaţi cu grijă ambele foi şi rulaţi peste brânză:Aranjaţi  plăcinta pe tava. Folosiţi o tavă rotundă de yenă în care puneţi hârtie de copt, unsă cu un pic de ulei sau unt topit. Va arăta cam aşa.Repetaţi acelaşi lucru de încă 2 ori, adică ungeţi cu unt o foaie, apoi alta, apoi le uniţi,  adăugaţi brânza, rulaţi şi puneţi în tavă, astfel încât să iasă cam aşa:


Acum e şi mai simplu. Amestecaţi celelalte 2 ouă cu smântâna şi un strop de sare, după care adăugaţi tot amestecul acesta cât mai uniform peste rulouri.


Daţi tava în cuptorul preîncălzit şi lăsaţi 30 minute, la 180 grade.

Între timp, dacă aveţi o mâţă, puteţi să vă jucaţi cu ea, sau puteţi face orice altceva în acest timp.


După jumătate de oră, plăcinta se va rumeni, semn că este gata.


După ce o scoateţi din cuptor, lăsaţi-o 5-10 minute să se răcorească, apoi tăiaţi-o şi mâncaţi-o. E mai bună caldă.

Va avea o pojghiţă crocantă deasupra, iar dedesubt va fi fină. Felul în care e făcută permite ca brânza sa fie peste tot, astfel încât aluatul nu e foarte separat de brânză, deci gustul este intens, indiferent de unde guşti. Poate veţi avea impresia că nu este suficient de coaptă. Aceasta e datorită untului, care înmoaie aluatul. Cel mai probabil după 30 minute este gata, dar dacă vi se pare că e încă un pic crudă, atunci puteţi să o mai lăsaţi 15 minute la cuptor. Totuşi nu trebuie să fie uscată.
După aşa plăcintă recomand odihnă, apoi nişte sport, ca să nu se lege slănina. Sau doar odihnă. Cum preferaţi şi voi. Promit în următoarele săptămâni ceva mai slab şi fără unt.

Poftă mare, iar dacă v-a plăcut şi vreţi să mă urmăriţi în continuare, în colţul din partea de sus a paginii, aveţi o căsuţă în care vă puteţi introduce adresa de email.

No comments:

Post a Comment