Sunday, 9 March 2014

Broccoli cu sos de soia şi ghimbir - #5

Pentru că am promis că o să gătesc ceva mai puţin caloric, am gătit broccoli. Broccoli-ul e leguma care nu prezintă deloc interes pentru mine, pentru că mi se pare lipsit de gust şi plictisitor, dar gătit cu susan, usturoi şi ghimbir este cu totul special. Deci, lume, lume, mâncaţi broccoli din când în când, este bun şi are calciu.
Plus că reţeta este foarte simplă, durează doar 10 minute, deci merită încercat. Reţeta am găsit-o într-o carte a lui Jamie Oliver.

Aveţi nevoie de o căpăţână mare de broccoli. Îndepărtaţi capătul uscat al tulpinii păstrând inflorescenţele delicate.

 Tăiaţi-le apoi în două şi puneţi-le la aburi până când se înmoaie. Important e să nu devină prea moi.


Cât fierbe broccoli, prajiţi 4 linguri de seminţe de susan într-o tigaie uscată, până când se rumenesc, apoi îndepărtaţi.


 Adăugaţi în tigaie 3 linguri de ulei de măsline. Curăţaţi 5 căţei de usturoi şi tăiaţi-i în felii subţiri. Prăjiti-l în uleiul de măsline, până când se rumeneşte, dar nu foarte tare, evitând să devină amar. Îndepărtaţi usturoiul din ulei.Apoi, folosind aceeaşi tigaie, aruncaţi mai întâi o parte din uleiul care şi-a păstrat aroma de usturoi, pentru că 2 linguri sunt suficiente pentru sos. Lăsaţi tigaia să se răcească şi apoi adăugaţi 3 linguri de sos de soia şi zeama de la o lămâie verde.

Şi aici urmează ghimbirul.

Ghimbirul este condimentul cu mirosul cel mai frumos, după părerea mea. Proaspăt curăţat are un miros îmbietor, fresh. Veţi avea nevoie de o bucată de ghimbir de mărimea unui deget, curăţat. Daţi-l prin răzătoare foarte măruntă, iar apoi, folosind o sită, apăsaţi cu o lingură de lemn, astfel încât să iasă cât mai multă zeama, sau striviţi-l puternic între degete. Va avea o culoare galbenă şi va fi iute la gust. O vom adăuga în tigaia cu ulei, sos de soia şi lămâie. Amestecăm toate aromele, iute de la ghimbir, dulce de la sosul de soia, acrişor de la lămâie. Potriviţi sosul după gust, dacă doriţi mai mult ghimbir, puteţi să mai adăugaţi, astfel încât sa ajungeţi la gustul dorit.

Serviţi bucăţile de broccoli într-un bol, stropiţi cu sos (amestecat bine înainte), iar apoi presăraţi cu feliuţele de usturoi şi susan. Broccoli este fin, sosul este iute acrişor, iar susanul şi usturoiul crocante. Combinaţie foarte bună.  Puteţi servi broccoli-ul ca garnitură pentru peşte, pentru că are sosul acesta acrişor, dar puteţi folosi şi pentru carne.

După aşa un fel de mâncare recomand un desert cu ciocolată, ca să compensaţi caloriile :) Sau nu. 

Poftă mare!

1 comment:

  1. Multumesc pentru reteta,am facut broccoli dupa reteta ta.E buuuna!

    ReplyDelete