Sunday, 23 March 2014

Cartofi ca la bunica - #7

Pentru că săptămâna asta a venit cu amintiri despre bunici, despre tot ce-a fost frumos şi despre momente care nu se vor mai întoarce, am gătit cartofi aşa cum le făcea bunica mea.

Această reţetă e foarte simplă, astfel încât în jumătate de oră îţi potoleşti pofta. Aveţi nevoie de 5 cartofi de mărime medie, 2 ouă, 4 linguri de făina, ceapă prajită, ulei, sare şi piper.

Căliţi o ceapă de mărime medie pe tigaie, până se rumeneşte, apoi daţi-o deoparte şi presăraţi cu un strop de sare.

Cartofii curăţaţi se vor da prin răzătoare, apoi se vor pune într-un vas şi se vor presăra cu mai multă sare. Se lasă vreo 5 minute, astfel încât să lase zeamă. După care luăm o mână de cartofi şi îi strângem în palme, astfel încât să iasă zeama foarte bine. Apoi adăugăm ceapa prăjită, cele 2 ouă şi nişte piper.


Amestecaţi bine, apoi adăugaţi făina şi iar amestecaţi. Dacă nu aţi scurs bine cartofii e posibil ca aceştia să mai lase zeamă, aşa că este foarte important să îi stoarceţi foarte bine înainte să puneţi ouăle şi făina.
Puneţi o tigaie cu puţin ulei la încins şi apoi luaţi cu o lingură cartofii şi aşezaţi-le în porţii mici, iar apoi distribuiţi uşor cu lingura, astfel încât să aveţi aceeaşi grosime peste tot. În felul acesta se vor prăji uniform.
După ce s-au prajit pe o parte, le puteţi întoarce una câte una pe cealaltă parte.


După ce s-au rumenit bine pe ambele părţi, scoateţi cartofii şi aşezaţi-i pe nişte hârtie de copt ca aceasta din urmă să absoarbă uleiul. Cartofii trebuie să fie crocanţi în exterior şi moi în interior.

Se vor servi obligatoriu cu mujdei. Dacă nu aveţi mujdei, să vă faceţi. Usturoi tocat, cozi verzi de ceapă tocate, puţin ulei, sare şi puţină apă.


După o bucată de cartof, o să mai vreţi încă una şi-ncă una...şi-ncă una. Recomand să încercaţi această reţetă. E foarte simplu şi foarte gustos!

No comments:

Post a Comment