Sunday, 22 June 2014

Mic dejun cu amintiri - #10

Aşa ceva făcea des bunica dimineaţa când ne petreceam vacanţele la ea, iar apoi şi mama ca şi mic dejun, inainte să mergem la şcoală. Noi le spuneam brânzoaice, pentru că ingredientul principal este brânza proaspătă de vaci. Mie nu îmi ies la fel de bune. Secretul e în ingrediente, cele de la oraş nu sunt la fel de bune ca cele de la ţară. Dacă ar fi să găsesc mereu această scuză (justificată de altfel), nu aş mai găti vreodată. Dar să încercăm.

Într-un vas se pune brânza (aproximativ 500 gr), peste care se adaugă 3 ouă, 10 linguri de griş si 3 de făină, 5 de zahăr, o lingură de iaurt, un strop de sare si un strop de bicarbonat de sodiu. Nu vă zgârciţi la zahăr, chiar dacă nu e sănătos, altfel vor ieşi fade. Puteţi pune şi un pliculeţ de zahăr vanilat. Amestecăm toate ingredientele. S-ar putea să fie nevoie să mai adăugaţi făină sau griş, dacă iese prea lichid amestecul. După ce o să le gătiţi de mai multe ori, o să descoperiţi proporţiile bune şi, în dependenţă de gusturi, puteţi să le modificaţi.


Se ia uşor cu o lingură mare câte puţin din amestec şi se întinde pe tigaie în forme rotunde sau ovale. Puteţi folosi o furculiţă unsă cu ulei, ca să le daţi formă şi să aibă aceeaşi grosime, astfel încât să se prăjească uniform. 


Se prăjesc exact ca şi cartofii ca la bunica, în ulei încins, pe o parte, apoi pe alta.

Se servesc cu smântână.


Se pot servi şi cu dulceaţă de orice fel, eu am încercat cu dulceaţă de coacăze, peste smântână. Mi-a adus aminte de papanaşi şi de o altă variantă a acestei reţete pe care o mai face mama din când în când, fără brânză, fără griş, cu iaurt şi vişine. Ies pufoase şi dulci. O să fac altă dată.E o reţetă foarte uşoară şi nu necesită foarte mult timp, numai bună pentru dimineţile în care nu ai foarte mult timp la dispoziţie, iar dacă ai copii, sigur o să le placă. Dacă alegi să găteşti într-o dimineaţă de weekend, plăcerea va dura şi mai mult.

Poftă mare!

No comments:

Post a Comment