Sunday, 1 March 2015

Pizza cum îmi place mie - #11

M-a apucat ieri dorul de o pizza bună, cu aluat subţire, dar crocant, cu ingrediente de calitate, şi cum eram conştientă că e mică probabilitatea să găsesc aşa ceva în zonă, m-am gândit să încerc s-o fac eu. Ce, eu nu pot?

La o pizza totul e important, şi aluatul şi ingredientele.

Aluatul se face foarte simplu. 350 gr de făină albă, jumătate de linguriţă de sare, 3 linguri de ulei (ori de floarea soarelui, ori de măsline) se pun într-un bol. Intr-un alt bol se pun cam 200 ml de apă călduţă, se adaugă 1 lingură de zahăr şi 2 linguri de drojdie uscată. Am folosit Pakmaya, turcească. De când eram mai mică, mama zicea că drojdia turcească e cea mai bună. Se amestecă apa cu drojdia şi zahărul şi se lasă cam 15 minute până se formează o spumă deasupra.


Se toarnă apoi apa cu drojdie peste făină şi se amesteca mai întâi cu lingura, apoi se poate pune amestecul pe masă pe care trebuie s-o dăm cu făină şi se frământă bine cu mâna, apoi se pune intr-un vas şi se acoperă cu un prosop.  Asta daca nu cumva ai un aparat minune numit Thermomix care poate să facă aluatul mai uşor. Vedeţi aici cum se face (puteţi pune busuioc şi usturoi direct în aluat) şi aici mai multe informaţii despre ce mai face şi cât costă.

Aluatul trebuie să stea vreo jumătate de oră până se umflă. Am observat că cel mai bine este când aluatul stă peste noapte, la frigider. De exemplu, azi pizza făcută cu aluatul rămas de ieri a fost mult,mult mai bună.

Din 350 gr de făina pot să iasă 2 pizza mari, cu aluatul pufos, sau 3-4, cu aluatul mai subţire. Mie îmi place cu aluatul subţire, aşa că am intins aluatul foarte bine, s-a făcut destul de subţire si a ieşit crocant. Dacă ţie îţi place cu aluatul mai pufos, atunci nu trebuie întins prea mult.

După ce ai întins aluatul, imaginaţia ta poate s-o ia razna. Orice îţi place ţie pe pizza, pune! Mie îmi plac următoarele: sos de roşii, mozzarela, bacon, chorizo, ciuperci, ardei kapia şi ceapă şi le pun pe aluat tot în ordinea asta. Dacă ţie îţi place altceva, incearcă! Poţi să pui şi ananas. Când am fost la magazin să cumpărăm ingrediente, am vrut să luăm şi ananas, ca să-l mâncăm proaspăt. Am auzit însă că ananasul îngraşă, aşa că am decis să mâncăm mai bine pizza :)


Sosul de roşii îl poţi face ca la carte, cu roşii, usturoi şi busuioc sau îl poţi cumpăra direct la borcan, cum am făcut eu, pentru că nu aş găsi roşii de calitate la început de primăvară. Chiar dacă e la borcan, alege unul fără conservanţi. Dacă nu faci sosul ca la carte, atunci ai grijă ca ingredientele celelalte să fie de calitate. Dacă alegi şuncă, alege una mai bună, dacă poţi.

 După ce pui toate ingredientele, pui pizza în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 minute la 180 grade, dacă aluatul e mai subţire, sau mai mult pentru un aluat mai gros.
Încercaţi acasă, că merită. Mie mi-a plăcut tare mult. Cred că m-aş fi luat de nevastă dacă eram bărbat.

Poftă mare!

No comments:

Post a Comment